štvrtok 25. októbra 2012

Podrobnosti o novinkách z UWC 2012 Las Vegas – 1.časť



V pondelok 22.10.2012 sa v SouthPoint Hotel and Casino v Las Vegas uskutočnila ďalšia z UWC. Podľa mojho odhadu sa na akcii zúčastnilo cca 500 návštevníkov (takže pomerne hodne). Akcia sa konala spoločne s WISPAPALOOZA čo je každoročné stretnutie asociácie amerických WISP. Úvodná časť bola prezentovaná zakladateľom a CEO Ubiquiti Networks Robert-om Perom osobne (Matt Hardy je na výlete v Indii). V krátkosti spomenul históriu spoločnosti a produktov naznačil niekoľko smerov ktorými sa spoločnosť plánuje uberať v najbližšej dobe ako napríklad podpora Cloud riešení pre nové aj existujúce produktové skupiny.

V jednom z príspevkov vysvetlil, že UBNT je na rozdiel od iných tradičných spoločností postavená na 3 základných prvkoch a to inžinierskych schopnostiach/sile vývojového tímu, na kooperácii s komunitou (fórum) a na „disrupting“ price. V súčasnosti UBNT zamestnáva cca 100 zamestnancov a že 2/3 z nich sú vývojový pracovníci pričom sú lokalizovaný po celom svete (San Jose, Chicago, Atlanta, Taiwan, Litva...) .
Históriou produktov sa dostal až k produktu NanoBridge kde spomenul že pohnútkou na skonštruovanie tohto produktu bola snaha dosiahnuť čo najväčšiu smerovosť CPE riešenia (veľkosť antény) s nízkou cenou ktoré sú v priamom protiklade. Výsledkom toho je aktuálny model NanoBridge. Ako sám priznal konštrukcia tohto produktu nie je najvydarenejšia (problémy so zatekaním vody, zložitosť inštalácie, veľký počet dielov...) preto sa rozhodli toto zlepšiť a predstavil úplne novy NanoBridge HP ktorý by spomínané problémy mal vyriešiť.

Nezazneli žiadne špecifikácie ani termín dodania. Reálny produkt nakoniec nebol ukázaný hoci pred samotným vystúpením sa Robert pohrával s produktom pod rečníckym pultom, ale ten nakoniec ostal neukázaný. Hlavnou výhodou nového NanoBridge HP bude jeho jednoduchosť, pričom na dosiahnutie cieľa boli použité najmodernejšie spôsoby spájania dielov ako ultrazvukové zváranie a podobne. Povedal, že produkt bude obsahovať iba 3 diely ktoré sa budú dať jednoducho inštalovať, tak sa nechajme prekvapiť.



Druhou hardvérovou novinkou je zariadenie ktoré sa volá AirGateway je to vlastne „predlžovačka“ známeho UBNT PoE adaptéra do ktorého sa „zastokne“ miniatúrne 802.11n AP. AirGateway bude kompatibilný s novými PoE adaptérmi ktoré by mali expedovať už v najbližších dňoch. Toto je podľa Roberta riešenie posledných 20m pri inštalácii klienta. Cena by mala byt „Disruptive“ nakoľko AP nemá ani napájač ani externú anténu.

Z noviniek v AirOS asi toľko, že bol vydaný 5.5 a 5.5.2 firmware plus boli ohlásené funkcie pripravovaného 5.5.4 FW a predstavený bol AirControl 2 vo forme pred pripravenej ukážky vo forme videa – mimochodom prvýkrát ho ukázali presne pred rokom tiež v Las Vegas.

Bez ďalšieho predstavovania boli k videniu 2 nove sektorové antény z rady Titanium a to mala 5 GHz Titanium sektorka a 2,4 GHz verzia Titanium sektorky. Obe s možnosťou nastavenia vyžarovacieho uhla formou sklopných „uší“. Žiadne podrobnosti o anténach ktoré boli k videniu neboli k dispozícii. každopádne koumáci už na mieste antény obracali z každej strany a diskutovali o tom, ako k tomu primontujú ďalsie plechy :) , pritom stačí len používať naozaj poctivú anténu a všetok tento BUZZ okolo prídavných plechov bude zbytočný.

Na dnes asi toľko, ďalšie pokračovanie o prezentovaných témach znova o pár dní... takže ostaňte naladení pretože je sa načo tešiť.
















Žiadne komentáre: